Ponad dwa tysiące lat temu, przodkowie mieszkańców Polinezji, opuścili Azję Południowo-Wschodnią, by poszukiwać nowych horyzontów przez morze.
Wykorzystywano święte rośliny, niezbędne do podtrzymania życia, takie jak olej kokosowy, pandan, taro i drogocenne noni, które zostało uznane za tajemnicę zdrowia.
Te rośliny były uprawiane na końcu wysp wulkanicznych Tahiti. Uważa się, że noni przybyło Tahiti, Hawaje oraz inne wyspy Pacyfiku co najmniej 1500 lat temu, pochodziło ze wschodnich Indii i okolicznych regionów. Starożytne teksty ajurwedyjskie określają noni jako ashoka, co oznacza w Sanskrycie długowieczność. Noni potrafi skutecznie zrównoważyć ciało, zachowując je w doskonałej harmonii.
Noni pomaga wyleczyć różne dolegliwości i choroby, ponieważ jest bardzo bogata w przeciwutleniacze i witaminy, takie jak A, B, B2, B6, B12, C i E. Zawiera również minerały, cynk, sód i białka.